Koronavirüs: Ivermectin (İvermektin) İlacı Nedir ve Ne İçin Kullanılır
Korona’nın bütün dünyada yayılmasından sonra tedavisinin bulunması için dünyanın farklı yerlerindeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmaların sayısı g
TR Gündem
@trgundemKorona’nın bütün dünyada yayılmasından sonra tedavisinin bulunması için dünyanın farklı yerlerindeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bir yandan yeni bir aşının geliştirilme çalışmaları devam ederken diğer yandan da elimizdeki mevcut ilaçları kullanarak çözüm arayışları da devam ediyor. Son olarak koronavirüs üzerinde etkili olabileceği düşünülen ilaç listesine, Avustralya Monash Üniversitesi bilim insanlarının önermiş olduğu İvermektin adlı bir ilaç da girdi. Avustralya Biyotıp Keşif Enstitüsü çalışma grubuna göre, anti-parazit bir ilaç olan ve dünyada yeteri kadar üretilmiş durumdaki İvermektinin vitro testlerinden başarıyla geçtiği ve ilerde Covid-19 aşısının temelini oluşturabileceği öne sürüldü.
İvermektin İlacı Nedir?
Dünya Sağlık Örgütünün gerekli olan ilaçlar listesinde de yer alan İvermektin, ilk olarak 1975 yılında geliştirildi, 1981 yılında ise medikal kullanımına başlandı. İlaç şu anda yaygın olarak yuvarlak kurtların neden olduğu paraziter bir hastalık olan strongiloidiyazın tedavisi için kullanılmaktadır. İvermektin, ayrıca bağırsaktaki parazitlerin destilasyonunda çok etkili bir ilaçtır. Bunların yanı sıra şiddetli kaşıntıya, cilt altındaki yumrulara ve körlüğe yol açabilen nehir körlüğü semptomlarını hafifletmek içinde kullanılmaktadır. Tedavisi olmayan nehir körlüğü için tam bir çözüm olmamasına rağmen, yetişkin olmayan larvaları kesinlikle öldürdüğü kanıtlanmış ve hastalığın ilerlemesini önlediği bilinmektedir. İvermektin ayrıca yuvarlak kurtların ve kamçıların neden olduğu baş bitleri, uyuzların ve diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
İlaç piyasasında Ivexterm, Ivergot, Dermoper IV, Detebencil, Evanix , Iver P ve Ivertal şeklinde satılmakta olup genellikle hap şeklinde kullanılsa da damla, krem ve enjekte sıvı şeklinde formları da vardır.
Kaynak: Monash Üniversitesi İvermektin Açıklaması
Published Date:
May 01, 2020
Updated Date:
December 12, 2023