bylge-logo

    Bylge

    Halepçe Katliamı | Elma Kokulu Katliam

    Halepçe Katliamı, 16 Mart 1988 tarihinde Irak Cumhurbaşkanı olan Saddam Hüseyin rejimi tarafından yoğun olarak kürtlerin yaşadığı Halepçe kasabasına zehirli gaz

    Picture of the flexbox

    flexbox

    @flexbox

    Halepçe Katliamı, 16 Mart 1988 tarihinde Irak Cumhurbaşkanı olan Saddam Hüseyin rejimi tarafından yoğun olarak kürtlerin yaşadığı Halepçe kasabasına zehirli gazlarla yaptığı soykırım girişimidir.


    16 Mart 1988 yılında El-Anfal adı ile başlayan operasyonlarda binlerce sivil zehirli gazlar yüzünden can verdi. Kuzey Irak Kürtlerini ve bölgedeki diğer etnik grupları hedef alan saldırı iki gün sürdü. Bu saldırıların ilk gününde cilde yapışan ve vücutta korkunç yanıklara neden olan Napalm bombaları kullanıldı. Operasyonun ikinci gününde taktik bir anda değişti ve daha acımasız hale geldi, dünya tarihine kara bir leke olarak geçen olayın ikinci gününde binlerce sivilin bulunduğu bölgeye, insanı saniyeler içinde öldürebilen hardal ve sarin gaz bombaları atıldı. Saldırıdan hemen sonra resmi rakamlara göre 5000 insan dakikalar içinde hayatını kaybederken, 10000 kişide sakatlandı yada uzun süreli sağlık sorunları yaşadı. Sonradan şehre giren uzmanlar ise yaptıkları açıklamalarda bu sayının söylenenden daha fazla olduğunu ifade ettiler.


    Halepçe_Katliamı_|_Elma_Kokulu_Katliam


    16 Mart 1988 öncesinde Saddam Hüseyin’in güçlerinin daha önceki yapılan operasyonlarında kimsayal silah kullandığında dair bazı kanıtlar vardı, ancak bunlar hiçbir zaman kanıtlanamamıştı. Halepçeye yapılan saldırıdan sonra ilk defa rejimin kimyasal silah kullanıldığı belgelendi ancak bu sonuncu olmayacaktı. Bu tarihten bir yıl sonra , kimyasal saldırıları yapan ve aynı zamanda Saddam’ın kuzeni olan Ali Hasan el-Mecid tarafından gerçekleştirilecek operasyonlarda 24 kadar Kürt köyünde tekrar kimyasal silahlar kullanılmasına izin verildi. Bu korkunç saldırılardan sonra saldırıların başındaki isim Ali Hasan el-Mecid, kürtler arasında Kimyasal Ali ismiyle anılmaya başlandı.


    Tabun, Hardal ve Sarin gazlarının saldırıdan önce insanların havayı daha fazla solumasını sağlamak için yapay bir elma kokusuyla güçlendirildiği düşünülüyor. Gazlar yerleşim yerlerine yayılmaya başladıktan sonra insanlar yoğun bir elma kokusu almaları, bunu destekler nitelikte. Bundan dolayı bu katliam kimi zaman “Elma Kokulu Katliam” olarakta anılır.


    Halepçe_Katliamı_|_Elma_Kokulu_Katliam


    Hardal gazı insan üzerindeki uzun süreli etkilerinden dolayı atom bombasından tehlikelidir. Havadan ağır olan bu gazlar kolayca insana nüfuz edebilir ve hızlı bir şekilde yerleşim yerlerine yayılabilir. Deri, gözler, boğaz ve akciğerlere büyük zarar veren gazlar uzun vadede DNA üzerinde yarattıkları hasarlardan dolayı savaşlarda dahil kullanılamazlar ve kullanıldığı takdirde insanlık suçu işlenmiş olur.


    Published Date:

    May 01, 2020

    Updated Date:

    December 02, 2023