Ütopya-Nedir
Ütopya, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız kelimelerdendir. Bende sık sık bir şeylerin iyi gideceğini anlatmak için bu terimden yararlanırım. Ancak, bu k
Anadolu
@anadoluÜtopya, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız kelimelerdendir. Bende sık sık bir şeylerin iyi gideceğini anlatmak için bu terimden yararlanırım. Ancak, bu kelime bildiğimizin dışında derin anlamları olan sıfat(ütopik, distopik) ve isim(ütopya, distopya) kullanımının haricinde farklı anlamları içeren kapsamlı bir kavramdır. Bundan dolayı bugün yaşadığımız distopik korona günlerinde bu kavramın derinlemesine incelemenin iyi olacağını düşünüyorum.
İlk olarak terimi açıklamadan önce etimolojik olarak nereden geldiğine bakalım. Ütopya, yunanca “ou-topos” yani “olmayan yer” anlamına gelen iki farklı kelimenin birleşiminden türetilmiştir. “Ou-topos” tam anlamıyla fiziksel olarak bulunmayan bir yeri ifade etmek için kullanılır. “Ou-topos” yunanca bir kelime olmasına rağmen, bugünkü anlamıyla ilk kullanan kişi antik yunan filozoflarından biri değildir. Kelimeyi dünyaya kazandıran kişi edebiyatçı Thomas More’dur. Bu kavram, kapsamlı olarak 16.yüzyılda Thomas More’ tarafından yazılan Ütopya kitabının ismi ve hikayenin ana temasıdır. More, kitabında toplumsal, ekonomik ve siyasal yapıların muhteşem olduğu, yoksulluğun ve sefaletin ise tamamen yok olduğu bir sosyal devletten bahseder. Yazar, ütopik dünyasını yaratırken , tarihte ilk kez ideal toplumun nasıl olması gerektiğinden söz eden Eflâtun’un Devlet kitabındaki görüşlerden fazlasıyla yararlanmıştır. Eflatun barışçıl ve mükemmel toplumunu oluştururken, toplumu askeri, siyasi ve çiftçiler sınıfı olarak üç ayırmış, herkesin becerisine göre bu sınıfların birinde yer almasını öngörmüştür. Bu şekilde dizayn edilmiş bir toplumun arasındaki ilişkilerin ve süreçlerin devleti ideal noktaya taşıyacağına inanmıştır. Thomas More, Eflâtun gibi kitabını hayali bir dünya oluşturma amacıyla değil 15. ve 16.yüzyıldaki yönetimleri ve yöneticileri eleştirmek için kaleme almıştır.
Ütopya, herşeyin mükemmel olduğu, sosyal adaletin gerçekleştiği ve garanti altında alındığı hayali yeri tanımlayan terimdir. Yerden kastım gezilecek ve görülebilecek olan toprak parçası değil aksine yönetimlerin, cemiyetlerin ve içindeki insanların bir arada yaşadığı ve arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğu yerdir. Mükemmel, bir şeyin her bakımından kusursuz olmasını ifade ettiğinden, bu bakımdan ütopyayı bir anlamda imkansız olarak tanımlayabiliriz. Ütopya, kelimesinin kullanımı her zaman aynı anlamı ifade etmez. Bu sözcük siyaset, edebiyat, ekonomi ve felsefe alanlarının her birinde kullanıldığı bağlama göre değişiklik gösterir.
Ütopya, başka bir anlamda ulaşılmak istenen hedefin çerçevesini belirleme açısından önemlidir. Kavramın belirlediği sınırlar ile varılmak istenen noktalar belirlenmiş ve bu sınırlara varmak için gerekli olan yöntemler tespit edilmiş olur. Her zaman buralara ulaşmak mümkün olmayabilir, ama bu uç noktalar sayesinden ideal topluma veya gerçekleştirilmek istenen ülküye daha da yakınlaşılmış olur. Bu bakımından ütopya rahatlıkla, mükemmele ulaşmak için gerekli olan herşeyin sınırıdır diyebilirim.
Ütopya, kişiden kişiye göre değişen öznel bir yargıdır. Bu yüzden herkesin kendine ait bir ütopya dünyası olabilir. Siyaset, Sosyoloji, Ekonomik veya diğer alanlarıyla birlikte kullanılmak zorunda değildir. Kişi herhangi bir olayda ve nesnede kendi ait ütopyasını oluşturabilir. Ütopyayı ben icra ettiği görevler yönüyle olumlu bulurum. Ütopya doğru kullanımında aslında size eleştiri, değerlendirme, umut, rehber, yöntem ve daha fazla fonksiyonun doğru şekilde kullanımını sağlar.
Makaleyi beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve damla desteğinde bulunmayı unutmayın.
Published Date:
May 01, 2020
Updated Date:
December 02, 2023