bylge-logo

    Bylge

    IDE Nedir?

    IDE(Integrated Development Enviroment) kelimesinin baş harflerinden oluşan ve Türkçe "Tümleşik Geliştirme ortamı" anlamına gelen akronim bir kelimedir. IDE, pro

    Picture of the Ali Söylemez

    Ali Söylemez

    @alisoylemez

    IDE(Integrated Development Enviroment) kelimesinin baş harflerinden oluşan ve Türkçe "Tümleşik Geliştirme ortamı" anlamına gelen akronim bir kelimedir. IDE, program oluştururken yan cebinizde bulundurmanız gereken araçları tek bir ortamda toplayan isvişçre çakısının yazılım versiyonudur. Geçmişte IDE'ler öğrenmesi çok zor olmayan programlardı, ancak günümüzde modern IDE'ler uzmanlaşması yıllar alan çok kompleks programlardır.


    Peki yazılım sırasında ne gibi ihtiyaçlarımız olabilir? Yazılımda bu içeriğin boyutunu aşacak yüzlerce ihtayaç vardır. Ancak, temelde bir yazılımcının IDE'nin yerine getirmesi istediği üç arzusu vardır;


    1. Kaynak Kod Düzenleyici: Kaynak kod düzenleyici özelliği olmadan günümüzde bir program yazmak imkansız. Bu sebeple IDE'nin size vereceği ilk araç kod düzenleyicisidir. Bu özellik sayesinde; sözdizimlerindeki yanlışlarınızı görsel olarak tespit eder, yazılım dilinize bağlı olarak kodunuzu otomatik tamamlar ve kod içinde oluşabilecek bugları tespit edersiniz.


    2. Derleme: Kimi zaman yazılımlarımızı derlememiz gerekebilir. Bu derleme işi bir test ortamında çalışıldıktan sonra bunu bir üretim versiyonuna çekmek veya üst programa dilleriyle yazdığınız kaynak kodunu makine kodlarına çevirmek olabilir. IDE, bu iki temel süreçte size yardımcı olarak derleme işlemlerini otomatik olarak yapar.


    3. Debugger: Her ne kadar mükemmel yazılımlar yapmış olsak bile ister istemez her programda değişen koşullardan dolayı öngörülemeyen hatalar dediğimiz "bug" oluşur. IDE'ler size debugger(hata ayıklama) aracı ile sistemde oluşan bu hataları ayıklamanıza yardımcı eder. (Debugger nedir konusunu merak ediyorsanız buradaki içeriğe göz atabilirsiniz)


    Yazılımcılar Neden IDE Kullanır?

    Yazılımcılar büyük çaplı projelerde kodlama yaparken teknolojik yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu noktadan IDE araya girer ve yazılımcılara yardım eder. IDE konusunda uzmanlaşmış yazılımcılar kodu daha rahat anlayabilir, hataları düzeltebilir ve programı daha hızlı geliştirebilirler.


    IDE_Nedir?


    IDE, yazılımcılara yeni bir programa başlama sırasında gerekli olacak bir çok yardımcı aracı kendi başınıza oluşturma zahmetinden kurtararak hızlı bir başlatma süreci sağlar. IDE üzerinde farklı yardımcı araçlar bir arada bulunduğu için her aracı öğrenmek zorunda kalmazsınız. Bu sistemler sayesinde aynı proje altında çalışan yazılım mühendislerinin bir çatı altında birlik olması sağlanır. Bir önceki yazmış olduğum cümleler size IDE'nin size sağlamış olduğu cezbedici özellikler olsa da bu programların kullanılmasındaki temel amaç zamandan tasarruf sağlamaktır. Otomatik kod tamamlama, hata ayıklama, otomatik kod üretme ve derleme süreçleri yazılım süreçleri sırasında tekrarlı olarak yapılan ve zaman alan süreçlerdir. IDE, bu zaman alan tekrarlı işleri kendi devralarak sizin programa ve sürece odaklanmanıza yardımcı olur.


    Code Editor ile IDE arasındaki fark?

    IDE kodlama sırasında sizi çok farklı bir seviyeye taşır. Kod tamamlama özelliği ile kod sırasından ne yazacağını önceden tahmin eder ve size sıradaki kod bloğu için öneride bulunur. Bu sayede hem çok daha hızlı kodlama yaparsanız hem de daha hatasız bir program ortaya çıkartırsınız. Derleme sırasında, notepad veya diğer basit kod editörleri ile hataları tespit etmek ve yazılım yapmak deveye hendek atlatmak gibidir. Özetle, IDE ile kod yazmak çok daha kolaydır.


    IDE_Nedir?


    IDE'nin Özellikleri


    Günümüzde en çok tercih edilen IDE'ler


    Published Date:

    August 14, 2020

    Updated Date:

    December 01, 2023