Krank Mili Nedir, Nasıl Çalışır, Parçaları ve Görevi
Görevi Krank Mili, motor pistonlarından elde etmiş olduğu doğrusal hareketi , döner harekete çevirerek şanzımana(vites kutusu) aktaran motorun bir parçasıdır. K
akei
@akeiGörevi
Krank Mili, motor pistonlarından elde etmiş olduğu doğrusal hareketi , döner harekete çevirerek şanzımana(vites kutusu) aktaran motorun bir parçasıdır. Krank Mili olmadan, pistonlardan elde etmiş olduğumuz doğrusal hareketine tahrik miline gönderemeyiz. Bu yüzden arabanın hareketini kazanması için araçların en kritik güç aktarma parçalarının başında gelir, genellikle araçların altında konumlandırılır.
Krank Mili, ayrıca pistonlardan oluşan enerjiyi saklama görevini yerine getiren volanı tutarak, yanlış ateşleme ve yanlış hizalamadan kaynaklı sorunların oluşmasını engeller. Krank Milinin diğer bir görevi, motor ve şanzıman arasında köprü gibi görev yapmasıdır, bu şekilde iki parça birbirine bağlanarak, çoklu parçaların tek bir parça gibi hareket etmesine yardımcı olur.
Krank Milinden, tekerleklere aktarılan güç aynı zamanda araçların beygir gücünün ölçülmesinde de kullanılır. Aslında araçların beygir gücü motordan ve krank milinden çıkan iki farklı göstergeyle ölçülür ama krank milinden çıkan güç, motorda oluşturulan güce göre daha az kayba uğradığı için ölçümlerde daha net sonuçlar verir.
Çalışma Prensibi ve Yapısı
Krank mili aşağıda da resimde de gösterildiği gibi pistonlara piston(krank) kolu ile bağlanır. Krankmilinin merkezi eksenindeki kayıklık sayesinde, bu eksen üzerinde dönme hareketi gerçekleştirilerek gerekli olan dönme hareketi sağlanır.
Krank milinin üretim yöntemi ve malzeme alaşımı, kullanılacak aracın tipine ve büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Krank mili yapımında genel olarak kullanılan malzeme ısıl işlem görmüş saf çelik ve çelik alaşımıdır. Krank milinin üretiminde genel kullanılan yöntemler ise dökme ve dövme yöntemi olsada kimi özel araç üretimlerde tornayla üretimde gerçekleştirilir.
Krank mili, birden parçanın birbirine bağlanmasıyla oluşur. Krank mili üzerinde kullanılan parçalar, aşağıdaki resimde de gösterdiğim gibi: Bağlantı flanşı, krank kolu, Krank muylusu, dengeleme ağırlığı, ana yatak muyluları, yağ delikleri ve kama kanalıdır.
Krank muylularının merkezi ile krank milinin arasındaki mesafe pistonun her yer değiştirmesindeki mesafenin yarısı kadardır. Bu yüzden dolayı krank milinin kendi ekseni etrafındaki bir tam dönüşü, pistonun iki vuruşuna tekabül eder. Krank milinin önünde yer alan dişli, tahrik milinin dönmesine , arkasında yer alan volan ise vibrasyonda kaynaklı hareketin düşürülmesine yardımcı olur.
Published Date:
May 01, 2020
Updated Date:
December 12, 2023